Yaz Tatili Altın Değerinde Bir Fırsat Olabilir!
Yaz tatili yaklaşırken, karne heyecanıyla birlikte tatil planları da başladı. Tatilin çocuklar için anlamı; eğlenmek, keyifli zaman geçirmek olsa da anne-babalar için sorumlulukların arttığı ve birtakım disiplin sıkıntılarının yaşandığı bir dönem olabiliyor. Peki, çocuğun verimli bir yaz tatili geçirmesi için anne-babaların neler yapması gerekiyor?
PSYCASE Eğitim ve Psikolojik Danışmanlık'tan Psikolog Mustafa Varol Yorulmaz, yaz tatili gibi uzun bir tatil döneminde çocukların ve gençlerin eğlenerek, dinlenerek, gerek psikolojik gerekse zihinsel gelişimlerini olumlu etkileyecek bir şekilde geçirmelerinin oldukça önemli olduğunu ve bu sebeple de tatil aktivitelerinin bu amaca hizmet etmesi gerektiğinin altını çizdi. Yorulmaz, "Yaz tatili dönemi, aile içindeki iletişimin düzenlenmesinde de önemli bir fırsattır. Çocukların günlük hayatta yaşadıkları problemlerin çözümü aşamasında anne ve babalarından psikolojik destek almaya, değer gördüğü bir aileye ait olduğunu hissetmeye ihtiyaçları vardır. Özellikle de zorluklarla karşılaştığında yaşadığı olumsuz duyguları paylaşması ve kendine uygun çözümler bulabilmesi açısından anne ve babasıyla özel zaman geçirmesinin önemi büyüktür. Bu nedenle de tatil planı yaparken çocuğun ailesiyle ortak aktiviteler yapabileceği, birlikte keyifli vakit geçirebileceği programlar yapılması önemlidir" uyarısını yaptı.
Yaz tatilini fırsata çevirebilirsiniz!
Psikolog Mustafa Varol Yorulmaz, yaz tatili altın değerinde bir fırsat olarak görüldüğü takdirde ciddi bir yenilenme, donanım ve gelişim yaşanabileceğini vurguladı. Yorulmaz, "Eksiklikleri tamamlama ve ihmalleri telafi etme olanağının bulunduğu yaz tatilinde, geniş zaman ve emek gerektiren pek çok plan ve etkinlikler gerçekleştirilir. İyi değerlendirilmesi halinde birey tatil sonrasında kendini yenilemiş ve gelişmiş olarak görecektir. Bunun için de en büyük görev, annelere ve babalara düşüyor" değerlendirmesini yaptı.
Çocuğun bulunduğu yaş ve cinsiyet grubuna göre tatil programının şekillendirilmesi önemli!
Çocuğun yaş ve cinsiyet grubuna göre tatil programının yapılmasının önemli olduğunu vurgulayan Yorulmaz, "Mesela ilkokul birinci sınıftaki bir çocuk, tatili sadece dinlenerek ve oyun oynayarak geçirdiği zaman, yeni dönemde okumayı unutmuş olarak okula dönebilir. Hâlbuki bu çocuklar, günün bir saatini hoşlanabilecekleri bir kitabı okuyarak ya da basit problemler çözerek geçirseler, ikinci sınıfın programına uyum sağlamakta güçlük çekmezler. Bu sebeple çocuklar tatili ne kadar verimli ve dinlenerek geçirirlerse, bir sonraki okul dönemine de o kadar dinamik ve dinlenmiş olarak başlarlar" açıklamasını yaptı.
"İyi değerlendirilmiş bir yaz tatili, iyi geçirilecek bir eğitim öğretim yılı demektir.
Tatiller "dinlenme" zamanıdır ancak bu, zamanın boş geçirilmesi demek değildir" diyen Psikolog Mustafa Varol Yorulmaz, anne-babaların yaz tatilinde dikkat etmesi gereken noktaları açıkladı:
• Çocukların karnesi, gündemden düşmeli. Eğer çocuğun karnesi zayıf ağırlıklı ise, objektif ve yapıcı bir değerlendirme yapılıp önlemler alınmalı.
• Çocuğun okul döneminde yaşadığı ders sorunları varsa bunları hafifletmeye yönelik düzenli bir program hazırlanmalı.
• Çocuğunuza kış döneminde çok çalıştığını, bu nedenle yazın dinlenmeyi ve eğlenmeyi hak ettiği vurgulanmalı.
• Çocukların sanal dünyanın esiri olmamasına özen gösterilmeli.
• Olabildiğince az televizyon izletilmeli.
• Birlikte sosyal programlar planlanmalı.
• Kitap okumaya ara verilmemeli.
• Tatile çıktıktan sonra, derslere 10–15 gün ara verilmeli.
• Temmuz ayında tatil kitapları ve benzeri yardımcı kaynaklar el altında bulundurulmalı.
• Ağustos ayının 15'inden itibaren çalışmalara hız verilmeli.
• Okulların açılmasına bir hafta kala ders çalışma bırakılmalı.
0 yorum:
Yorum Gönder