Markete gittiğimizde birçok yağ çeşidi karışımıza çıkıyor.
Natürel, rafine, soya ne demek bazen bilmediğimizden ezbere alışveriş yapmamıza neden oluyor.
Yağ çeşitlerini ve hangi yemeklerde kullanıldığını sizler için derledik.
1. Adı gibi kimyasal bir işlem görmeden hazırlanan: Natürel Zeytinyağı
Adı gibi kimyasal bir işlem görmeden hazırlanan: Natürel Zeytinyağı
Toplanan zeytin tanelerinden basınç ve sızma ile çıkarılır, sadece dinlenme ve süzme gibi işlemlerden geçirilir. Hiçbir kimyasal işlem görmemektedir. Kokusunu ve tadını yoğun şekilde muhafaza eder. Salata ve soslarda çiğ olarak tüketebilirsiniz.
2. Yüksek basınçla hazırlanan: Rafine Zeytinyağı
Yüksek basınçla hazırlanan: Rafine Zeytinyağı
Zeytinden elde edilen ham yağın, yüksek basınç ve yüksek sıcaklık ile rafine edilmesidir. Fırın ve ocak kızartmalarında sık sık kullanılır.
3. Kalitesi içindeki natürel zeytinyağına bağlı olan: Riviera Zeytinyağı
Kalitesi içindeki natürel zeytinyağına bağlı olan: Riviera Zeytinyağı
Riviera, rafine ile sızma zeytinyağının eklenmesi ile elde edilen yağdır. Sızma zeytinyağına göre vitamin ve minarelleri daha azdır. Sıcak yemeklerde kullanılabilir.
4. Doymamış yağ oranı düşük olan: Kanola Yağı
Doymamış yağ oranı düşük olan: Kanola Yağı
Yemek pişirirken yüksek ısılara dayanıklılık gösterir. Kokusuz ve tatsızdır. Diğer yağlara göre oldukça ekonomiktir.Gıda sanayinde kızartmalarda, yüksek ısı gerektiren fırın yemeklerinde ve konserve yiyeceklerde daha çok tercih edilir.
5. Kızartma deyince akla ilk gelenlerden: Mısır Yağı
Kızartma deyince akla ilk gelenlerden: Mısır Yağı
Mısır yağı, ayıklanan mısırların tohumlarından elde edilmektedir. Karbonhidrat açısından oldukça zengindir. Ekonomik olduğundan dolayı kızartmalarda daha sık kullanılmaktadır.
6. Yemeklerin vazgeçilmezi: Ayçiçek Yağı
Yemeklerin vazgeçilmezi: Ayçiçek Yağı
Ham ayçiçeği yağı alınarak rafine edilmektedir. Bu yağlarda hem fiziksel hem de kimyasal rafinasyon işlemleri uygulanmaktadır. A, D, E ve K vitamini bol miktarda bulunmaktadır. Salçalı ve soğanları yemeklerde daha sık kullanılır.
7. Kolesterolden kansızlığa iyi gelen: Fındık Yağı
Kolesterolden kansızlığa iyi gelen: Fındık Yağı
Fındık yağı, kavrulan fındıkların preslenmesi ile elde edilir. E vitamini, kalsiyum, demir, çinko ve potasyum içermektedir. Renksiz ve kokusuzdur. Tüm yemeklerde ve salatalarda tercih edilebilir.
8. Diyet yapanların göz bebeği: Soya Yağı
Diyet yapanların göz bebeği: Soya Yağı
Soya yağı, soya fasulyesi bitkisinin tohumlarından elde edilir. Bitkisel olduğu için kolesterol içermez. İçerisinde demir, magnezyum, çinko barındırır. Tüm yemeklerde kullanılabilir.
9. Vücuda enerji veren: Susam Yağı
Vücuda enerji veren: Susam Yağı
Susam tohumlarının preslenerek filtre edilmesi ile elde edilir. Sayısız faydası olan susam yağı; magnezyum, fosfor, bakır ve kalsiyum içermektedir. Sağlık açısından oldukça zengindir. Salatalar ve soslara lezzet katar.
10. Kendisi kadar faydalı: Ceviz Yağı
Kendisi kadar faydalı: Ceviz Yağı
Kan şekerini dengeleyip, hafızayı güçlendiren ceviz yağı; genellikle pişirmek amaçlı değil, daha çok tat verme amaçlı olarak kullanılır. Soğuk pres yöntemi ile elde edilir.
11. Bonus! Tane pilavın, göz yumurtanın olmazsa olmazı: Tereyağı
Bonus! Tane pilavın, göz yumurtanın olmazsa olmazı: Tereyağı
Koyun, keçi ve mandadan elde edilen süt veya kremalarının dinlendirilerek olgunlaştırılmaları ve özel makinelerde, yağ moleküllerinin bir araya gelmeleri ile elde edilmektedir. A, E, D vitamini ve protein açısından oldukça zengindir. Kemikleri güçlendirir ve kan yapımını artırır. Ayrıca antioksidan özelliği vardır. Kek, börek, pastalardan tüm tencere yemeklerine kadar tereyağı kullanılır.
0 yorum:
Yorum Gönder